Huiseigenaren wachten met het verduurzamen van hun huis door de coronacrisis.

Niet alleen de kosten spelen een rol. Door het virus willen veel mensen nu geen werklui over de vloer.

Door de coronacrisis kijken mensen wel bewuster naar hun energieverbruik.

Huiseigenaren maken door de coronacrisis even pas op de plaats bij het verduurzamen van hun huis. Daarbij speelt het kostenaspect een rol, maar Nederlanders noemen ook het feit dat ze nu even geen andere mensen over de vloer willen.

Bij een verbouwing komen er klusjesmannen over de vloer, terwijl veel mensen contact nu willen beperken.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) was voor de crisis in alle hevigheid losbarstte ruim een kwart van de huizenbezitters van plan te vergroenen. Nu is dat volgens een peiling van de vereniging nog maar 16 procent.

Bijna driekwart van de huiseigenaren die zijn verduurzamingsplannen nu uitstelt, zegt dat hij zijn huis na de coronacrisis alsnog wil verduurzamen.

Bewuster kijken naar energieverbruik

De huidige situatie zorgt er verder voor dat mensen bewuster naar uitgaven kijken. Bijna 30 procent van de ondervraagden kijkt kritischer naar zijn eigen energieverbruik en mogelijkheden om te besparen op energielasten. Dit kan bijvoorbeeld door over te stappen naar een goedkoper energiecontract.

Eerder bleek uit onderzoek van ABN Amro wel dat veel mensen de noodzaak van verduurzaming inzien. Nederlanders hebben daarbij een pragmatische houding en pakken graag de zaken aan waar ze direct financieel voordeel van zien.

Veel huiseigenaren zagen ook vorig jaar al op tegen het maken van al te hoge kosten bij verduurzamen. Het lijkt aannemelijk dat veel Nederlanders niet goed bekend zijn met de netto-opbrengsten. Behalve de hoge kosten speelt ook onduidelijkheid vanuit de overheid een rol. Zo bleek er onder de huizenbezitters geen vertrouwen in de haalbaarheid van het klimaatakkoord.

Lees meer over verduurzamen van je huis: